10ο Διεθνές Συνέδριο
για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας
Στο πλαίσιο της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, κατά το σχολ. έτος 2023-2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Μεγάρων ακολούθησαν μια πορεία αναζήτησης και καταγραφής σημείων και στοιχείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης των Μεγάρων που ξεκινά από τον 8ο αι. π.Χ. και φθάνει μέχρι την δεκαετία του 1970 του 20ου αι. μ.Χ.
Μέσα από την βιωματική και συναισθηματική εμπλοκή τους, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με τις ιστορικές μνήμες του τόπου τους δίνοντας στα πολιτιστικά ερεθίσματα τη βαρύτητα που τους αναλογεί, ως αξιόπιστους μάρτυρες ενός παρελθόντος που εκτυλίσσεται σε ένα χρονικό βάθος είκοσι επτά και πλέον αιώνων και να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση χρησιμοποιώντας πλήθος ιστορικών πηγών και παράγοντας ένα εικονικό μουσείο με τα ευρήματά τους.
Το όφελος από αυτή τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης είχε λοιπόν ποικίλους αποδέκτες: το ίδιο το σχολείο ως εστία μάθησης, τους/τις μαθητές/τριες ως ωφελούμενους/ες από την μάθηση, την τοπική κοινωνία που επικοινωνεί με το σχολείο χτίζοντας γέφυρες μάθησης και τέλος το ίδιο το πολιτιστικό προϊόν, το οποίο χάρη στην εξωστρέφεια του σχολείου διατηρείται και αναπτύσσεται.
Έτσι, ενώ το ταξίδι της μάθησης ξεκινάει από την τυπική εκπαίδευση τείνει να υποστηρίξει και την άτυπη εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοτών μέσα από τη διάχυση του προγράμματος στην κοινωνία με την ανάδειξη του πολιτισμικού της κεφαλαίου από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της δια βίου μάθησης, το οποίο πρεσβεύει το σχολείο μας.
Η εκπαίδευση που βασίζεται στον τόπο όπου ζουν οι μαθητές/τριες έχει απτά και άμεσα αποτελέσματα, διότι τους εμπλέκει βιωματικά και συναισθηματικά και ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν». Χάρη σε αυτού του είδους τα προγράμματα, η εκπαιδευτική μονάδα γίνεται φορέας διαμόρφωσης εκπαιδευτικής πολιτικής για τους/τις ίδιους/ες τους/τις μαθητές/τριες, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη διαμόρφωση ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία με σκεπτόμενους/ες μαθητές/τριες που συμβάλλουν στην τροφοδότηση της τοπικής κοινωνίας με δείγματα καλών πρακτικών μετασχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο τα σχολεία σε φορέα διαμόρφωσης και προσαρμογής της κεντρικής εκπαιδευτικής πολικής στο τοπικό πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού παρουσίασε η Διευθύντρια του σχολείου στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, το οποίο έλαβε χώρα στη Λάρισα, 18-20 Οκτωβρίου 2024, με θέμα «Ανακαλύπτοντας την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης των Μεγάρων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου